KLOCHER: Rodina si založila vegánske bistro. Patrí k najlepšie hodnoteným v Trenčíne!

12.09.2021


Kvalita slovenských street food a rýchleho občerstvenia naberá v posledných rokoch na sile.

Dopyt po vegánskej strave narastá nielen pre vegánov ale aj pre ľudí, ktorí chcú sem-tam zmenu. ,,Niektorí dokonca ani nevedia, že jedia vegánsky burger a pýtajú sa, odkiaľ mám také dobré mäso," hovorí majiteľ bistra Peter Gazdík.

Vegánska bryndza či opekaná cibuľka

Začínali s pojazdným stánkom, s ktorým navštevovali rôzne festivaly jedla po Slovensku. Potom prišla zima a Vianočné trhy v Trenčíne. Vtedy sa rozhodli, že svoj stánok prihlásia aj na takúto akciu. Aj keď boli zo začiatku iba s malou dušičkou, ich cieľ bol jasný: "Najprv sme chceli zistiť, čo bude najviac chutiť našim zákazníkom. Doma sme skúšali všetky možné kombinácie burgrov, omáčok či zeleniny," opisuje Gazdík. Dôležité bolo, aby zákazníci odchádzali spokojní a hlavne, aby vegánske jedlo nezatratili ale práve naopak. "Sústredili sme sa na každého zákazníka. Nie všetci, čo k nám chodia, sú vegáni či vegetariáni. Pýtali sme sa, čo im ešte chýba, aký dresing, aká príloha," pokračuje majiteľ bistra. Postupne formovali menu, ktoré obohatili o vegánsku bryndzu či opekanú cibuľku, ktorá je špecifická pre slovenskú kuchyňu.Ich pojazdný stánok sa stretol s veľkým úspechom a dnes si môžeme na výborných burgroch, hot-dogoch či falafele pochutnať v nenápadnom bistre: Vegánsky Gazda na Palackého ulici.

Príbeh gazdu

Ako kuchár pracoval Gazdík vo viacerých menších i väčších zahraničných reštauráciách. V Rakúsku, Taliansku či Švajčiarsku si cibril svoje kuchárske schopnosti, avšak v jeho hlave sa stále formoval nápad s bistrom. "Vegánske aj vegetariánske reštaurácie v tom období zažívali v zahraničí veľký boom, rád som sa v nich zastavoval a vychutnával si jedlo," spomína majiteľ bistra. Po príchode na Slovensko mu také reštaurácie chýbali. Uvedomoval si, že čas je pre ľudí veľmi dôležitý: ,,Komu sa dnes chce čakať? Ľudia si chcú objednať a chcú mať svoje jedlo rýchlo hotové," vysvetľuje Gazdík. Koncept bistra mu preto prišiel ako najlepšie riešenie.

Burgre bez mäsa

Burgre v bistre u Vegánskeho gazdu obsahujú BEYOND "mäso", samozrejme, nejde o mäso ale o jeho náhradu. Obsahuje čerstvé ingrediencie na rastlinnej báze. Základ tohoto "nemäsa" tvoríhrachový proteín, červená repa, kokosový, či olej z repky. Je to vynikajúci zdroj bielkovín, ktorý tvorí až 20 g na porciu. V porovnaní s hovädzím mäsom má tiež o 35% menej celkového a nasýteného tuku, menej kalórií, žiadny cholesterol, viac železa a porovnateľný obsah vitamínov skupiny B.

Burgre sú servírované v chrumkavej domácej žemli spolu so šalátom a sladkou paradajkou i najemno nasekanou cibuľkou. "Zeleninu sa snažím nakupovať od miestnych farmárov, aby vždy bola čerstvá a chrumkavá," dodáva Gazdík. Popri klasickom burgri nájdete v menu aj Gazdovský. Ten je doplnený vegánskou bryndzou a nasekanou opečenou cibuľkou, ktorá sa teší veľkej obľube.

V menu však okrem burgrov nájdete aj not dog. Ido o vegánsku verziu hot-dogu. Namiesto párku v ňom však nájdete jeho vegánsku verziu, doplnenú čerstvou zeleninou. Na svoje si prídu i milovníci gréckej kuchyne. U gazdu podávajú aj chrumkavý falafel.

zdroj: Vegánsky gazda

5 hviezdičkové hodnotenia bistra

Len veľmi ťažko nájsť bistro, ktoré má iba tie najlepšie hodnotenia. Vegánskemu gazdovi sa to však podarilo. Hovoria o tom recenzie na Google či Tripadvisore. Skromné bistro, ktoré sa nezdá ničím výnimočným, prekvapí zákazníka perfektným jedlom a skvelým prístupom personálu. "Bistro sme otvorili pre všetkých. Nie je len pre vegánov či vegetariánov. Našim cieľom je pripravovať jedlo tak, aby chutilo všetkým a aby sa k nám znova vrátili," uzatvára Gazdík.